Економска анализа на директните ефекти на индустријата за основни метали во Република Македонија

Lazarov, Darko and Kocovski, Mitko (2015) Економска анализа на директните ефекти на индустријата за основни метали во Република Македонија. Економска анализа на директните ефекти на индустријата за основни метали во Република Македонија, 7 (8). pp. 63-86. ISSN 1857-76-28

[img]
Preview
Text
Zbornik_ekonomski_2015-vol.pdf

Download (6Mb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/ekonomsk...

Abstract

Научната и стручната јавност сѐ понагласено го истакнуваат фактот дека развојната динамика на секоја национална економија во голема мера почива на воспоставувањето на поефикасен индустриски систем во вкупните општествени репродукциски текови (оттаму и силно нагласените настојувања за реиндустријализација на светската економија), со оглед на фактот што техничкиот прогрес со најголеми економски ефекти се материјализира токму во рамките на индустријата. Во тој контекст, идентификувањето и квантифицирањето на улогата и важноста на секоја индустрија за националната економија е од исклучителна важност во процесот на дизајнирање на индустриските политики на земјата. Основна фундаментална цел на овој труд е квантитативна и научно базирана проценка на индустријата за основни метали и нејзината улога и важност за македонската економија преку примена на економска импакт медологија базирана на инпут – аутпут модел и пристапот на проучување на економските индикатори и финансиски показатели за перформансите на индустријата. Таквата економска проценка и анализа подразбира проучување на директните ефекти (придонес во креирањето на БДП, извозот, вработеноста, даноците и корпоративно -општествената одговорност) и мултипликативните ефекти (индиректни преку синџирот на добавувачи и индуцирани преку ефектот на потрошувачка) што индустријата ги генерира во спроведување на репродукциските процесиво рамките на националната економијата.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: економска импакт анализа, инпут-аутпут модел, директни и мултипликативни ефекти, индустрија за основни метали.
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Darko Lazarov
Date Deposited: 14 Dec 2015 14:00
Last Modified: 17 Dec 2015 10:24
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14485

Actions (login required)

View Item View Item