Обртните средства во функција на одржување на производството

Krstovska, Natasa (2015) Обртните средства во функција на одржување на производството. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
Обртните средства во функција на одржување на производтсвото1.pdf

Download (758Kb) | Preview

Abstract

Обртните средства претставуваат значаен показател на ликвидност на претпријатието. При одредување на нивната оптимална висина менаџментот треба да води сметка превисокотo вложување во обртни средства да доведува до намалување на профитабилноста на претпријатието, но исто така недостатокот на ликвидни средства на долг рок го доведува претпријатието до несолвентност. Управувањето со обртните средства подразбира одредување на оптималната висина на готовината и краткорочните вложувања: залихи и побарувања, на една страна, и изнаоѓање на адекватни извори на финансирање на обртниот капитал, на друга страна. Висината на обртните средства првенствено е условена од дејноста со која претпријатието се занимава, а потоа и со други фактори, како што се положбата на пазарот, уловите на продажба и должината на производниот циклус. Истражувањата покажуваат дека помеѓу претпријатието со негативна стапка на принос во целиот посматран период, висината на обртните средства не влијае значително на стапката на принос на сопствениот капитал. Клучни зборови: обртни средства, ликвидност, профитабилност,

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 14 Dec 2015 10:14
Last Modified: 14 Dec 2015 10:14
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14476

Actions (login required)

View Item View Item