Препораки за развивање на позитивни практики на превенција – услов за некоруптивно и транспарентно извршување на јавните набавки

Dimitrova, Janka and Sakleva, Violeta and Tupanceski, Nikola (2014) Препораки за развивање на позитивни практики на превенција – услов за некоруптивно и транспарентно извршување на јавните набавки. [Project]

[img]
Preview
Text
Деск истражување.pdf

Download (590Kb) | Preview
[img] Slideshow
Izvestaj_preporaki -презентација.ppt

Download (481Kb)
[img]
Preview
Image
Evaluacijata potpisana prof. Tupancevski.jpg

Download (305Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Pokana_javna_debata_radovis.pdf

Download (524Kb) | Preview

Abstract

Фокусот на проектот е утврдување на недостатоците и позитивните страни на актуелните политики во областа на јавните набавки на локално ниво – односно во општините Радовиш и Конче, а заради развивање на позитивни практики на превенција како услов за некоруптивно и транспарентно извршување на јавните набавки. Истражувањето ќе биде насочено кон утврдување и кратка анализа на прописите (законски и подзаконски акти) во оваа област како и публикации и други документи, особено на локално ниво. Преку користење на теренското истражување со методот на полу-структиурано интервју ќе се извршат интервјуа со одговорни и други лица кај договорните органи и економските оператори, како и со лица од граѓанскиот сектор и новинари за позитивни практики за јавни набавки. Со методот на фокус група на бизнисмени кои учествувале на општински тендери во Радовиш и Конче – ќе се утврдат препораки за развивање на позитивни практики за прашања што ги тангираат овие фокус групи. Резултатите од истражувањето ќе бидат дадени во истражувачки Извештај во форма на документ за јавни политики,кој врз основа на истражувачките наоди ќе содржи препораки за јавните власти за развивање на позитивни практики на превенција како услов за некоруптивно и транспарентно извршување на јавните набавки. Извештајот ќе биде јавно презентиран

Item Type: Project
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Janka Dimitrova
Date Deposited: 09 Dec 2015 13:06
Last Modified: 09 Dec 2015 13:06
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14443

Actions (login required)

View Item View Item