Квалитетното управување со залихите предуслов за брза и ефикасна ревизија

Dimitrova, Janka and Koleva, Blagica (2015) Квалитетното управување со залихите предуслов за брза и ефикасна ревизија. Годишен зборник, Економски факултет, 7 (8). pp. 49-61. ISSN 1857-76-28

[img]
Preview
Text
janka.pdf

Download (6Mb) | Preview

Abstract

Зголемениот интензитет на индустриско производство, се поприсутната интеракција на организацијата со околината, сложените услови за стопанисување, неорганизираното производство и останати релевантни фактори, во прв план ја ставаат потребата од зголемувањето на залихите на материјални ресурси, како на пример: суровини, полупроизводи, готови производи, резервни делови и сл., се со цел брзо и навремено да се одговори на барањата на купувачите или потребите на производниот процес. Перманентниот стремеж кон што поголем обем на продажба ја наметна потребата од квалитетно управување со залихите со цел да се минимизира нивото на ангажирани средсва во залихи а сепак да се имаат на располагање во секое време и обем според барањата на бизнисот. Организационата поставеност и користените методи и техники за управување на залихите од страна на менаџментот значително влијаат на ревизорските техники и постапки за потврдување на состојбата на залихите кај ентитетот кај кој се врши ревизија на финансиските извештаи а со тоа и на врз ефикасноста на целокупната ревизија.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Janka Dimitrova
Date Deposited: 09 Dec 2015 12:16
Last Modified: 23 Dec 2015 14:25
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14437

Actions (login required)

View Item View Item