Mинимално инвазивна препарација-модерен пристап во терапијата на кариес

Denkova, Natasa (2015) Mинимално инвазивна препарација-модерен пристап во терапијата на кариес. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип. ISSN 1857-5994

[img]
Preview
Text
Medicus Dekemvri.pdf

Download (4Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
ND.pdf

Download (411Kb) | Preview

Abstract

Денешните модерни трендови во стоматологијата посакуваат заедно со превентивата ,максимално да ја сочуват тврдата забна структура со помош на минимално инвазивни техники на препарација. Подоброто разбирање за кариесот како динамички процес измеѓу деминерализацијата и реминерализацијата на тврдите забни структури доведуват до промени во техниките на реставрација на забите.Денешниот широк спектар на адхезивни материјали и композитни материјали со различна вискозност овозможуват успешно затварање и реконструкција на микрокавитетите, значително го намалуваат ризикот за неуспех во случаевите кога се користи класична екстензивна препарација на забите. Иднината ветува понатамошен развој на стоматологијата према превентивниот пристап,овозможувајки примена на нови технологии во дијагностиката,превенцијата и лечењето.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Natasa Longurova
Date Deposited: 10 Dec 2015 10:16
Last Modified: 10 Dec 2015 10:16
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14406

Actions (login required)

View Item View Item