Практични насоки на неврорехабилитацијата после мозочен инсулт

Vasileva, Dance and Lubenova, Daniela (2015) Практични насоки на неврорехабилитацијата после мозочен инсулт. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип, 10 (23). pp. 20-21. ISSN 1857-5994

[img]
Preview
Text
scen spisanie.pdf

Download (11Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
D. Medikus.pdf

Download (234Kb) | Preview

Abstract

Неврорехабилитацијата се базира на ориентирано дефинирање на целите и обезбедување на интервенции за враќање на изгубената функција или за компензирање на изгубена функција, кога таа неможе да биде вратена, но најважно е да се помогне на поединецот да одржува оптимален квалитет на живот. Широко прифатено е дека моторното тренирање и вежбање се од суштинско значење ("користете ги или никогаш нема да се повратите") за различни пациенти со невролошки проблем. Правилата за вежбање се исти за секој вид на метода, но мора да бидеме реални во своите очекувања (поради присуството на мозочно оштетување и намалените нивоа на добра состојба). Од истата причина не треба да ги потценуваме напорите кои се неопходни, за повторно да се научат пациентите на моторна активност и да се адаптираат на зачестеноста и времетраењето на вежбите и периодите на возобновување на соодветен начин

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Practical guidelines, Neurorehabilitation, Stroke
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Dance Vasileva
Date Deposited: 09 Dec 2015 10:43
Last Modified: 09 Dec 2015 10:43
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14385

Actions (login required)

View Item View Item