Примена на општа и спинална анестезија при операција на ингвинална хернија

Vukovikj, Makedonka and Angelovska, Bistra and Drakalska, Elena (2015) Примена на општа и спинална анестезија при операција на ингвинална хернија. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип (23). ISSN 1857-5994

[img]
Preview
Text
anestezija pri hernija.pdf

Download (140Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
DOC002 (1).pdf

Download (551Kb) | Preview

Abstract

Кила или хернија претставува испаѓање на стомачната обвивка која поминува преку отвор на стомачниот ѕид. Таквото испаѓање претставува килна ќеса во чија содржина влегуваат стомачните органи (најчесто црева). Се јавуваат на одредени слаби точки на мускулното ткиво и на места каде поминуваат крвни садови и нерви кои одат кон и од стомачниот ѕид. Кај мажите килната ќеса поминува низ препонскиот (ингвинален) канал, покрај семениот канал кој оди се до скротумот. Килната содржина понекогаш може да се спушти и до самиот скротум и достигне значајна големина. Се јавува при подигање на тешки предмети, но може да настане и при кашлање, ексцесивно кивање или општа слабост на организмот. Кај жените килната кеса со својата содржина се спушта преку ингвиналниот канал покрај округлите лигаменти на матката до срамната коска и се позиционира во големите срамни усни. Најчестиот третман на ингвиналната хернија е хируршки.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Bistra Angelovska
Date Deposited: 09 Dec 2015 10:07
Last Modified: 09 Dec 2015 10:07
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14378

Actions (login required)

View Item View Item