Хемиски и морфолошки карактеристики на злато од aлувиони во Р. Македонија

Stefanova, Violeta and Mircovski, Vojo and Sijakova-Ivanova, Tena and Petrov, Gose and Stojanova, Violeta (2015) Хемиски и морфолошки карактеристики на злато од aлувиони во Р. Македонија. Podeks-Poveks '15. ISSN 978-608-65530-3-6

[img]
Preview
Text
Stefanova, PODEKS-1.pdf

Download (4068Kb) | Preview

Abstract

Микрохемиските карактеристики на алувијалното злато во Македонија многу малку се проучувани иако појави на злато се откриени многу одамна. Во овој труд ќе бидат прикажани проучувањата на хемискиот состав на златните агрегати кои беа пронајдени во неколку локалитети во Македонија, и нивните морфолошки карактеристики. Направени се околу стотина хемиски анализи на дел од пронајдените златни агрегати. Хемискиот состав на златните агрегати покажува хетерогеност со просечна содржина на злато која се движи од 80 до 99%, сребро од 1 до максимални 20%. Истражувањата покажаа дека големината на испитувани златни агрегати се движи од 30 микрони до 1 мм. Од морфлошките форми присутна е пластинковидна, издолжена форма, изометричната форма.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Violeta Stefanova
Date Deposited: 24 Nov 2015 15:21
Last Modified: 24 Nov 2015 15:21
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14339

Actions (login required)

View Item View Item