Manual Therapy of the cervical part

Kolevska, Monika and Nikolovska, Lence and Krstev, Toshe and Stratorska, Tamara (2015) Manual Therapy of the cervical part. In: I Congress of Physical Therapists of the Republic of Macedonia MASA, 26-29 March 2015, Skopje.

[img]
Preview
Text
Poster 1.pdf

Download (852Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Abstract.pdf

Download (287Kb) | Preview
Official URL: http://www.fizioterapevt.org.mk/images/documents/z...

Abstract

Мускулно скелетниот систем претставува најголемиот конзуматор на енергија, но во исто време и најголемиот извор на болка, непријатности и намалување на способноста. Телесните дисфункции можат да бидат општи или локализирани, конкретни или рефлекторни, акутни или хронични. За определување на болката е потребно конкретно насочување на засегната област, ткиво или структура. Задолжителен услов за адекватна мускулно-слекетна кинезитерапија е тесната врска помеѓу науката и праксата. Цервикалниот дел од рбетниот столб има предиспозиција за значителни динамични и статични натоварувања поради својата голема подвижност. Рбетниот столб е често трауматизиран, а повредата е значителен етиолошки фактор за вертеброгени нарушувања. Неправилното држење на телото, зголеменото статично натоварување, мускулниот хипертонус и функционалните блокади предизвикуваат намалена подвижност на цервикалниот дел, главоболка со иридација на болката кон слепоочниците, вртоглавица, чувство на вкочанетост и тежина на рамениот појас.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Lence Nikolovska
Date Deposited: 05 Nov 2015 13:08
Last Modified: 05 Nov 2015 15:04
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14177

Actions (login required)

View Item View Item