Типологија на фунерарните форми во североисточна Македонија

Nikolovski, Zvonimir (2015) Типологија на фунерарните форми во североисточна Македонија. Музејски гласник, VIII (8). pp. 62-76. ISSN 1857-5374

[img]
Preview
Text
Tipologija na funerarni formi vo severoistocen del na Makedonija.pdf

Download (6Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
ЗН 2.pdf

Download (555Kb) | Preview

Abstract

Во материјалот кој ја обработува проблематиката од досегашните археолошки истражувања на некрополите во североисточниот дел од Република Македонија, ја опфаќа типологијата на фунерарните форми преку кои хронолошки и култутрно ги дефинираме гробните конструкции, социјалниот статус на покојниците и нивната религиска определеност. За таа цел опфатени се четири поголеми сепулкрални целини и поединечни наоди кои во оваа фаза на истраженост дадоа доволно првични резултати со кои може да се направи реконструкција на формите на погребната архитектура и ритусот на погребување. Тоа се: некрополата на локалитетот “Дрезга“ кај селото Лопате; “Западната некропола“ на локалитетот Костоперска Карпа кај селото Младо Нагоричино; некрополата на локалитетот “Рамниште“ кај селото Клечовце; т.н. “Северна некропола“ на К΄шла - Големо Градиште кај селото Коњух; некрополата на локалитетот “Чифлик - Бабунци“ кај селото Опила и поединечниот наод на месноста “Дупка“ во селото Талашманце - кратовско. КЛУЧНИ ЗБОРОВИ: Некрополи; Типологија; Хронологија; Дрезга; Костоперска Карпа; Рамниште; Северна некропола; Чифлик - Бабунци; Дупка.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Zvonimir Nikolovski
Date Deposited: 11 Nov 2015 09:01
Last Modified: 11 Nov 2015 09:01
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14138

Actions (login required)

View Item View Item