Segmentum II: Кратовско - Злетовската област во антиката

Nikolovski, Zvonimir (2014) Segmentum II: Кратовско - Злетовската област во антиката. Музејски гласник, VII (7). pp. 36-51. ISSN 1857-5374

[img]
Preview
Text
Binder2.pdf

Download (9Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
ЗН 1.pdf

Download (679Kb) | Preview

Abstract

Темата која го елаборира проблемот на антиката во Кратовско - Злетовската област, како континуум, во својот содржински концепт ги опфаќа следните сегменти : Природно - георгафските карактеристики; Предримскиот период и ориентационите граници; Раноримски период; Доцноримски период; Рударството како главна стопанска гранка; Утврдувања и патни комуникации; Ранохристијанството и Каталог на населби и утврдувања. Материјалот претставува една комплексна студија преку која навлегуваме во сите пори на материјалната и духовната култура, стопанството и урбанизацијата во речиси илјадагодишниот период на антиката, со сите свои карактеристики. Воедно, претставува синтетички материјал во кој се имплементирани сите сегменти од досегашните истражувања, не само од аспект на археологијата, туку од сите сфери на животот во областа, како и нови теренски истражувања, со што се надополнува сликата за минатото на Кратовско - Злетовската област. КЛУЧНИ ЗБОРОВИ : Антика; Природно - географски карактеристики; Предримски; Раноримски; Доцноримски; Рударство; Утврдувања; Патишта; Ранохристијанство; Каталог.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Zvonimir Nikolovski
Date Deposited: 11 Nov 2015 08:58
Last Modified: 11 Nov 2015 08:58
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14137

Actions (login required)

View Item View Item