Локалитетот „Стара Црква с.Довезенце - Кастел и културен простор“

Nikolovski, Zvonimir (2012) Локалитетот „Стара Црква с.Довезенце - Кастел и културен простор“. Музејски гласник (11). pp. 44-53. ISSN 978-608-65387-3-6

[img]
Preview
Text
Binder3.pdf

Download (940Kb) | Preview

Abstract

Источно од денешното и непосредно североисточно од старото село Довезенце, на околу 17 км. источно од Куманово, над левиот брег на Крива Река, се наоѓа локалитетот во археолошката наука познат како “Стара Црква“. Локалитетот е потврден, првично, со рекогносцирање на просторот на кој површински и конфигурациски се евидентни остатоци кои укажуваат на утврдување со делумно сочувани остатоци на одбрамбен бедем, фрагменти од населбинска градежна керамика, керамика за секојдневна употреба, фрагменти од стаклени садови, бронзени монети од 4 век. Од сево ова може да се констатира дека последниот културен хоризонт, според движниот материјал, припаѓа на доцноримскиот до рановизантискиот период, или од средината на 4 - 6 век.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Zvonimir Nikolovski
Date Deposited: 11 Nov 2015 08:55
Last Modified: 11 Nov 2015 08:55
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14136

Actions (login required)

View Item View Item