Неколку култни конституции од Кумановско

Nikolovski, Zvonimir (2010) Неколку култни конституции од Кумановско. Годишен зборник - Институт за историја и археологија, 1 (1). 21 -26. ISSN 1857-8802

[img]
Preview
Text
Н1.pdf

Download (349Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/INISA/issue/view/3

Abstract

Медитеранската цивилизација во текот на седум векови, меѓу Александар III Македонски и Констатнтин Велики, создала плодна почва за развиток на нови религии. Оавојувањата на Александар, зацврстени од неговите Македонски и Римски наследници, за кусо време создале единствена медитеранска култура составена од разни нации, градови - држави и племенски сојузи.Старите форми на религиозното изразување ја губеле својата моќ, а христијанството како монотеистичка вера е едне од одговорите на ова прашање. Од ова не била исклучена ниту кумановската област, каеде во римскиот период со зголемување на демографската густина се јавува етничка хетерогеност, што пак довело до религиозна шареноликост и се појавуваат култови и религии донесени опд различни простоти. Тоа пред се се должи на географската положба на областа каде се вкрстуваат главните централнобалкански патни правци и каде се мешаат две поголеми етнички и културни и етнички целини.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Zvonimir Nikolovski
Date Deposited: 03 Nov 2015 13:13
Last Modified: 03 Nov 2015 13:13
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14134

Actions (login required)

View Item View Item