Циркониум керамика за современи дентални надоместоци

Mitevski, Kiril and Kovacevska, Ivona (2015) Циркониум керамика за современи дентални надоместоци. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип, 10 (22). p. 40. ISSN 1857-5994

[img]
Preview
Text
ZrO CIRKONIUM.pdf

Download (325Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
MEDICUS KIRE.pdf

Download (1087Kb) | Preview

Abstract

Стоматологија како научна и професионална дисциплина се развива од ден на ден и во голема мера допринесува за развојот на стоматолошките материјали и нивната технологија. Компјутерската технологија станува дел од секојдневниот живот на современиот човек, а со тоа истата неминовно станува дел и од денталната медицина. Следејќи ги светските трендови во денталната реконструктивна протетика која се занимава и со изработка на фиксни протетски надоместоци, слободно може да кажеме дека сегашноста и блиската иднина му отстапува место на циркониумот, кој се повеќе ја истиснува метал-керамиката.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ivona Kovacevska
Date Deposited: 28 Oct 2015 14:53
Last Modified: 10 Dec 2015 10:57
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14107

Actions (login required)

View Item View Item