Стварни права на странски лица

Belovski, Vojo (2015) Стварни права на странски лица. In: International scientific conference "UN: Historical traditions and contemporary law", 2-3 Oct 2015, Blagoevgrad, Bulgaria. (In Press)

[img]
Preview
Text
Programa_02_09.2015-1.pdf

Download (132Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Stvarni pravа.pdf

Download (423Kb) | Preview

Abstract

Во Република Македонија, според Законот за сопственост и други стварни права, постои двоен правен режим за стварните права на странски лица. Во поглед на стекнувањето на право на сопственост врз подвижни ствари сите странски физички и правни лица можат неограничено да стекнуваат сопственост како и домашните лица. Но, во поглед на стекнувањето на право на сопственост и други стварни права, законодавецот прави разлика и различно ги третира странските физички и правни лица, во зависност од тоа дали странските физички и правни лица поткнуваат од државите кои не се членки на Европската унија и Организацијата за економска соработка и развој и странски лица, државјани на државите членки на Европската унија и на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД). Во овој труд авторот ги анализира стварните права на сите странски лица во Република Македонија, во кој се вградени сите измени и дополнувања на споменатиот Закон.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Vojo Belovski
Date Deposited: 11 Nov 2015 11:15
Last Modified: 11 Nov 2015 11:15
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14092

Actions (login required)

View Item View Item