Видови менаџери и типови менаџери

Belovski, Vojo (2015) Видови менаџери и типови менаџери. In: Second International Scientific Conference: Social change in the global world, 3-4 Sept 2015, Stip, Macedonia.

[img]
Preview
Text
PROGRAM 2 conference -UGD.pdf

Download (526Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Vidovi menageri.pdf

Download (582Kb) | Preview

Abstract

Кога се употребува поимот лидер, веднаш тоа асоцира на луѓе што се поставени да “водат”, и тоа од позиција на високи функции: претседатели на држави, премиери, генерали, претседатели на компании (управни одбори) и слично. Но, да потсетиме дека тие луѓе, во зависност од политичките услови и финансиската моќ се поставени на високи функции и не значи дека сe и лидери, бидејки лидер не се поставува - лидер се станува. Многу примери во политиката и бизнисот покажуваат дека за лидер не е пресудно и потребно формалното образование. Треба да се има мотив, визија и желба да се јавно истакнат идеите и да се наметнат над другите. Ако мнозинството ги прифаќа и се поистовети со творецот и носителот на идеите, несвесно и ненамерно се постанува лидер. Ако по идеите и визиите на нивниот носител тргне маса луѓе и нив ги прифатат и сметаат како свои, лидерството доваѓа само по себе.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Vojo Belovski
Date Deposited: 11 Nov 2015 11:17
Last Modified: 11 Nov 2015 11:17
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14091

Actions (login required)

View Item View Item