Анестезија и мониторинг при ресекција на хепар

Miladinova, Aleksandra (2015) Анестезија и мониторинг при ресекција на хепар. Other thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
анестезија и мониторинг при ресекција на хепар.pdf

Download (1645Kb) | Preview

Abstract

Порастот на малигните заболувања и развојот на медицинската наука и на нејзините гранки, хирургијата и анестезиологијата побаруваат спроведување на низа сложени оперативни процедури и анестезиолошки техники кои овозможуваат продолжување на животот и подобар негов квалитет. Една од тие процедури е и ресекцијата на хепар. Хепарот е најголем паренхимен орган одговорен за бесконечни, комплексни и меѓусебно поврзани функции, како васкуларни и метаболни. Анестезиолошкиот мониторинг е склоп на методи, техники и постапки кои се спроведуваат на секој пациент кој добива анестезија поради оперативен зафат. Целта на трудот е да се прикаже значењето на анестезиолошкиот мониторинг во тек на оперативниот зафат, со насочување на целта кон значењето на инвазивниот мониторинг на артерискиот крвен притисок и централниот венски притисок при ресекција на хепар. Истражувањето е спроведено во периодот јануари – октомври, 2013 година на 25 пациенти.

Item Type: Thesis (Other)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 19 Oct 2015 11:38
Last Modified: 19 Oct 2015 11:38
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13997

Actions (login required)

View Item View Item