Улогата на фидбекот во подобрувањето на учењето и на успехот кај учениците

Daskalovska, Nina (2015) Улогата на фидбекот во подобрувањето на учењето и на успехот кај учениците. International Journal - Scientific and Applicative Papers, 5 (10/1). pp. 58-63. ISSN 1857-92

[img]
Preview
Text
The role of feedback.pdf - Published Version

Download (780Kb) | Preview
Official URL: http://www.ikm.mk

Abstract

Успехот на учениците зависи од многу фактори. Еден од поважните фактори е фидбекот или повратната информација која учениците ја добиваат од наставникот за нивната работа. Но, видот на фидбекот и начинот на кој наставниците им даваат повратна информација на учениците игра голема улога врз процесот на учење и на постигањата на учениците. За да биде ефективен, освен информација за работата на учениците, фидбекот треба да содржи и насоки и сугестии за понатамошната работа и да ги поттикнува и да ги мотивира учениците да размислуваат за своето учење, да поставуваат цели за учење и да користат стратегии за постигнување на тие цели. Како составен дел на формативното оценување, фидбекот е од особена важност за подигање на стандардите на учење кај сите ученици. Затоа е неопходно наставниците да ги знаат карактеристиките на ефективниот фидбек и стратегиите за давање фидбек заради подобрување на учењето и на успехот кај учениците.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Nina Daskalovska
Date Deposited: 13 Oct 2015 08:11
Last Modified: 13 Oct 2015 08:11
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13923

Actions (login required)

View Item View Item