Секциско предавање на тема Константин Кирил Филозоф во Папокот на светот

Belcev, Tole and Mladenoski, Ranko (2013) Секциско предавање на тема Константин Кирил Филозоф во Папокот на светот. In: XL Меѓународна научна конференција на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура, 29-30 June 2013, Ohrid, Macedonia. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Ranko Mladenoski ucestvo na Megjunarodna konferencija Ohri….pdf

Download (2049Kb) | Preview

Abstract

На XL Меѓународна научна конференција на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура што се одржа во Охрид на 29 и 30 јуни 2013 година во организација на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје, авторите Толе Белчев и Ранко Младеноски учествуваа со секциско предавање на тема „Константин Кирил Филозоф во ’Папокот на светот‘“. Како што истакнаа во текот на излагањето Белчев и Младеноски, интерпретацијата на овој роман од Венко Андоновски се однесува на улогата на Филозофот како референцијален книжевен лик со суштинска улога во нарацијата ≠ да ги растајнува старите записи и текстови. Во текот на секциското предавање авторите ги нагласија најзначајните предикати на Филозофот (Св. Кирил) што се темелни структурни елементи на романот „Папокот на светот“ од Андоновски.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 13 Oct 2015 07:53
Last Modified: 13 Oct 2015 07:53
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13914

Actions (login required)

View Item View Item