Рециклирање на отпадно стакло и начин на негова повторна употреба

Nelepa Dameska, Daniela (2015) Рециклирање на отпадно стакло и начин на негова повторна употреба. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
Магистерски труд - РЕЦИКЛИРАЊЕ НА ОТПАДНО СТАКЛО И НАЧИН НА НЕГОВА ПОВТОРНА УПОТРЕБА.pdf

Download (895Kb) | Preview

Abstract

Во трудот се прикажани можности за примена на рециклирано стакло во градежната индустрија преку учество на отпадното стакло во производство на агрегати за бетон и асфалт. Огромни количини на бетон кои се произведуваат во светот имаат потреба за големи количини на агрегати за бетон. На тој начин сè повеќе се уништува природата (експлоатација на шљунак, камен и др.) Од друга страна, стаклената амбалажа, флуоресцентните цевки, стаклото од ЦРТ мониторите како стаклен отпад многу малку се искористува (реупотребува). Огромни количества на стаклениот отпад се одложуваат на комунални депонии со што се намалува нивниот век. Индустријата на стакло може да преработи 20% од отпадното стакло преку рециклажа. Трудот содржи преглед на можностите за примена на стаклениот крш и регулативи кои опфаќаат згрижување на стаклото добиено од различни извори. Исто така, во овој труд ќе бидат презентирани најважните физичко-механички карактеристики на лесни бетони, добиени од преработен отпаден експандиран стаклен агрегат и можност за негова примена. Наведени се предности и ограничувања на таквите видови материјали.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Vaska Zdravkova
Date Deposited: 29 Sep 2015 12:02
Last Modified: 29 Sep 2015 12:02
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13883

Actions (login required)

View Item View Item