Петролошки и вулканолошки карактеристики на карпите од локалитетот Кокино

Mitrev, Sase (2015) Петролошки и вулканолошки карактеристики на карпите од локалитетот Кокино. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
UGDMAGISTRATURA-TEKST.pdf

Download (2666Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
UGD MAGISTRATURA-NASLOVNA.pdf

Download (378Kb) | Preview

Abstract

Локалитетот Кокино во Република Македонија е од посебен интерес како археолошки локалитет (мегалитна опсерваторија од бронзено време). Тој е изграден од вулкански карпи од палеогенот кои се предмет на овој магистерски труд. За целта на испитувањата беа собрани 20 примероци на карпи од кои 10 се темелно испитани. Сите 10 примероци се проучувани со хемиски анализи за главни оксиди на карпите, микроскопски испитувања, со анализи за елемeнти во траги и ретки земји, 2 геохронолошки анализи за изотопен состав со методата Rb/Sr и 2 геохронолошки анализи на фенокристали од една проба по методата K/Ar и се утврдени како трахидацити од шошонитска серија со порфирска структура и масивна текстура. Староста беше утврдена со K/Ar методата како ран олигоцен (од околу 31 милиони години).

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Vaska Zdravkova
Date Deposited: 29 Sep 2015 11:59
Last Modified: 29 Sep 2015 11:59
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13876

Actions (login required)

View Item View Item