Колку се застапени мирот и толеранцијата во учебниците по историја за основно и средно образование?

Cepreganov, Todor and Nikolova, Sonja (2015) Колку се застапени мирот и толеранцијата во учебниците по историја за основно и средно образование? In: Меѓународна научна конференција на Факултетот за образовни науки, 24-25 Sept 2015, Stip, Macedonia. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
programa po sesii.pdf

Download (283Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Т. Ч..pdf

Download (331Kb) | Preview

Abstract

Едно од најсензитивните подрачја во општеството е процесот на образование, во кој учениците од сите возрасти, нации и верски определби, стекнуваат знаења и вештини, но и основни човечки и карактерни особини. Историјата има примарна улога во образовниот процес во кој учениците стекнуваат знаења поврзани со идентитетот, историјата на одредено подрачје, како и сознанија за воени судири и територијални поделби. За жал, таа сé уште го бележи Балканот како „буре барут“. Испреплетените национални истории и национал-шовинистички стремежи и ден денес го прават ова подрачје политички и воено нестабилно. Во тие рамки, учениците доаѓаат до сознанија за националната историја на својата земја, како и за историјата на потесното и поширокото опкружување. Сепак, најзначајно од сé е што наставните содржини имаат примарна улога во градењето на свеста, каде учениците од сите возрасти треба да градат чувство на мир и толеранција, кои се основа за здрава иднина и стабилно и перспективно општество. Останува да лебди прашањето дали навистина наставните содржини по предметот историја во основното и средното образование продуцираат соживот и ги едуцираат младите во Македонија во склад со принципите на мир и толеранција.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Todor Cepreganov
Date Deposited: 29 Sep 2015 11:55
Last Modified: 29 Sep 2015 11:55
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13860

Actions (login required)

View Item View Item