Видови и начини на вршење на трговија со малолетни лица

Ivanova, Elena (2015) Видови и начини на вршење на трговија со малолетни лица. In: 6 Меѓународна научна конференција: Меѓународен дијалог: Исток-Запад, Sveti Nikole, Macedonia.

[img]
Preview
Text
ZBORNIK_6_PRAVO_i_web.pdf

Download (4Mb) | Preview
Official URL: http://mcsp.mk/publications/izdanija/ZBORNIK_6_PRA...

Abstract

Замавот кој го зема криминалитетот трговија со луѓе условува развивање на мноштво негови облици и видови условени од карактеристиките на сторителите, начините или жртвата. Еден од нив, кој заслужува засебно проучување е и трговијата со малолетни лица. Поради специфичните карактеристики кои произлегуваат од возраста на жртвите при трговијата со малолетни лица, нив ги подведуваме под она што претставува посебна заштита на деца и малолетници од криминалните однесувања на возрасните лица. „Уживаат“ посебна казненоправна заштита која опфаќа правни норми со кои се инкриминираат делата кои ги повредуваат нивниот живот, телесниот интегритет, здравје, сексуалната личност и воспитувањето.1

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Elena Ivanova
Date Deposited: 26 Aug 2015 12:50
Last Modified: 26 Aug 2015 12:50
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13765

Actions (login required)

View Item View Item