Потреба од примарна реанимација кај доносени новородени деца

Zisovska, Elizabeta and Sterjovska-Aleksovska, Andrijana and Dimitrovska Ivanova, Marija (2012) Потреба од примарна реанимација кај доносени новородени деца. In: Прв стручно-научен собир на ФМН, 21 Dec 2012, Stip, Republic of Macedonia.

This is the latest version of this item.

[img]
Preview
Text
Potrba od primarna reanimacija kaj donoseni novorodeni deca UGD FMN.pdf

Download (511Kb) | Preview
[img] Text
ПОТРЕБА ОД ПРИМАРНА РЕАНИМАЦИЈА.doc

Download (38Kb)
[img]
Preview
Text
Poster Primarna reanimacija.pdf

Download (1435Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Abstracts FMN UGD 2012.pdf

Download (1429Kb) | Preview

Abstract

Реананимацијата кај новороденото дете е животоспасувачка процедура која резултира со воспоставување на витални функции непосредно после раѓањето, но со ризик од долгорочни последици по нивното понатамошно здравје и психомоторен развој. Оттука произлегува и важноста од навремената и правилно изведена примарна реанимација после раѓањето. Во секое породилиште, а особено во едукативна установа, мора континуирано да се одвива процес на едукација за совладување на реанимационите вештини, бидејќи во околу 50% од случаите не може да се предвиди потребата од примарна реанимација. Имајќи во предвид дека голем број на раѓања има во останатите породилишта, неопходно е спроведување на континуирана медицинска едукација на целиот персонал кој работи со родилките и новородените деца, како би се одржаlо потребното ниво на вештини, неопходни не само за преживување на новородените деца, туку и за минимизирање на ризикот од неповолен психомоторен развој

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Elizabeta Zisovska
Date Deposited: 14 Jul 2015 11:56
Last Modified: 14 Jul 2015 11:56
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13645

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item