Значењето на фенокопиите во клиничката практика

Zisovska, Elizabeta (2011) Значењето на фенокопиите во клиничката практика. In: Даунов синдром-предизвик за родителот, поддршка за зрелоста на општеството, 15 Oct 2011, Skopje, Macedonia.

[img]
Preview
Text
TRIBINA-poziv..pdf

Download (166Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Fenokopii kaj Daunov sindrom.pdf

Download (385Kb) | Preview
Official URL: http://www.mssa.org.mk

Abstract

Препознавањето на Даунов синдром уште кај новородените деца може да се направи преку минор аномалиите, а тоа се големиот број на минор малформации, акко на пример: Лесни (минор) аномалии се оние кои што имаат минимално медицинско и социјално значење за личноста. Тие се дефинираат како необични морфолошки црти кои немаат сериозни последици за пациентот. Тоа се нарушувања на морфогенезата кои водат од нормални варијации до посилно изразени промени. Ако една морфолошка категорија се јавува кај повеќе од 5% од општата популација, тоа претставува нормална варијација. Околу 15% од сите новородени деца имаат најмалку една минор-аномалија која може да помине и незабележана. Но понекогаш децата може дамо да личат на Даунов синдром, и за среќа со цитогенетска анализа да се потврди дека го немаат. Затоа, се потенцира значењето на цитогенетската анализа како сигурна метода за разликување на фенокопија од клиничку синдром.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Elizabeta Zisovska
Date Deposited: 14 Jul 2015 09:47
Last Modified: 07 Aug 2015 11:12
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13629

Actions (login required)

View Item View Item