Интерпретација на резултатите во клиничките студии

Zisovska, Elizabeta (2012) Интерпретација на резултатите во клиничките студии. In: 18-ти состанок на здружение за перинатална медицина на Македонија, 08 June 2012, Gevgelija, Macedonia.

[img]
Preview
Text
Interpretacija na rezulatati vo klinicki studii.pdf

Download (528Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Клиничка interpretacija на добиените резултати.pdf

Download (286Kb) | Preview

Abstract

Тоа е последната стапка од критичката евалуација на трудот. Прашањата за овој чекор гласат: • Дали пациентите во студијата се слични на популацијата која јас ја испитувам? • Дали инклузионите критериуми се поклопуваат со моите? • Ако не, има ли некои прифатливи причини зошто резултатите не одговараат на мојата популација? • Дали сите клинички важни исходи се опфатени? • Кои примарни и секундарни цели се истражувани? • Дали веројатната тераписка корист е повредна во споредба со потенцијалната штета и трошоци? • Колкав е бројот на лица кои треба да се лекуваат за да се спречи едне несакан исход или да се произведе еден позитивен исход? Клиничката примена доаѓа после разработката на математичкиот модел и одговорот на овие прашања.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Elizabeta Zisovska
Date Deposited: 13 Jul 2015 11:30
Last Modified: 06 Aug 2015 11:02
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13586

Actions (login required)

View Item View Item