Aкредитацијата треба да биде потврда на квалитетот преку имплементираните стандарди

Zisovska, Elizabeta (2015) Aкредитацијата треба да биде потврда на квалитетот преку имплементираните стандарди. Vox medici - Гласило на лекарската комора на Македонија (86).

[img] Text
Е.docx

Download (3835Kb)
[img]
Preview
Text
Е.pdf

Download (693Kb) | Preview
Official URL: http://www.lkm.org.mk/VoxMedici/86.pdf

Abstract

Потребата за отворање на Агенција одамна е согледана во Македонија. Иако во Законот за здравствена заштита експлицитно е внесена во 2013 година, активностите во врска со подготовка за акредитација се почнати уште од 2010 година, со цел усогласување со европските насоки и дамнешните препораки на Светската здравствена организација. Агенцијата треба да претставува соработник, партнер, од една страна, на здравствените установи, во олеснувањето на имплементацијата на стандардите, со инструкции, совети и помош околу изработката на документите, процедурите, а, од друга страна, на пациентите, кои преку подобрените стандарди ќе добијат поквалитетна здравствена заштита.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Elizabeta Zisovska
Date Deposited: 07 Jul 2015 13:54
Last Modified: 07 Jul 2015 14:02
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13584

Actions (login required)

View Item View Item