Цвеќарството како семеен бизнис и економскиот профит од него

Runteva, Lence (2015) Цвеќарството како семеен бизнис и економскиот профит од него. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[thumbnail of konecna verzija.pdf]
Preview
Text
konecna verzija.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Определувајќи го цвеќарството (хортикултура) како одгледување на цветоносни и орнаментални растенија го проучуваме учеството на цвеќарството во земјоделското производство, можностите за развој и значењето на цвеќарството како посебна гранка на земјоделството во вид на бизнис кој ќе го поттикнува семеен мал бизнис во помалите рурални средини т.н. цветен семеен бизнис, се утврдува процентот на увоз на цвеќе и процентуално учество од земјите увознички (Холандија, Србија, Венецуела, Еквадор, Словенија), процентот на извоз на цвеќе (расад на цвеќе), можностите за изработка на Стратегија за одгледување цвеќиња. Предмет на истражување се можностите за start up бизнис, примена на компјутеризирани технологии, модернизација на производството во стакленици или пластеник. Се истражуваат можностите за одгледување на цвеќе во Македонија особено македонскиот југоисток и развивање на култура за купување на цвеќе. Од особен интерес е испитување на економската оправданост и бенефит од производство и трговија со цвеќе како и предлагање на мерки за заштита на домашното производство и унапредување на асортиманот на цветниот расад. Се очекува преку трудот да се дојде до релевантни заклучоци кои ќе придонесат кон развој на културата за одгледување и купување на цвеќе.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 08 Jul 2015 12:08
Last Modified: 05 Aug 2015 13:17
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13556

Actions (login required)

View Item View Item