Навики на одржување на орална хигиена и појава на кариес кај училишни деца

Naskova, Sanja and Hadzi-Vasileva, Marija and Rizovski, Hristijan (2015) Навики на одржување на орална хигиена и појава на кариес кај училишни деца. In: 22ри Студентски конгрес, 22-24 May 2015, Ohrid, Macedonia.

[img]
Preview
Text
ABS2015.pdf

Download (17Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
studentski kongres1.pdf

Download (190Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
studentski kongres.pdf

Download (4Mb) | Preview

Abstract

Цел Си поставивме за цел да ја испитаме поврзаноста помеѓу навиките на одржување на орална хигиена и појавата на кариес кај училишни деца. Материјал и метод Поставената цел ја реализиравме со вклучување на испитаници на возраст од 12-15 годишна возраст од Штип(435) селските населби од околината на Штип(291)Изготвивме прашалници и испитаниците требаше да одговорат на следните прашања-Колку често ги миеш забите(никогаш нередовно еднаш на ден после секој оброк)колку долго ги миеш забите (не знам 1 мин 3 мин долго)забите ги мијам(не се сеќавамод 4 годиниод 5 години кога тргнав на училиште воопшто не ги мијам) за одржување на хигиената на устата и забите користиш(четкица за заби четкица и паста раствори за испирање ништо) Резултати Резултатите укажуваат дека р< 0.05на постоење на висока статистичка разлика помеѓу вредностите на двете испитувани групи за испитаниците кои не знаат колку долго ги мијат забите p< 0.10 укажува на непостоење на статистичка разлика помеѓу вредностите на двете испитувани групи испитаници зан оние кои не користеле четкица и паста за забиПостоење на многу висока статистичка разлика помеѓу вредностите на двете испитувани групи p< 0.001за испитаници кои никогаш не ги миеле забите Дискусија Резултатите укажуваат на интеракција на многу фактори нееднакви за градот и селските населби потребата од систематско и континуирано стоматолошко просветување и примена на сите достапни превентивни мерки за заштита од кариес Клучни зборови-орална хигиена,кариес

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Sanja Naskova
Date Deposited: 02 Jun 2015 14:19
Last Modified: 05 Aug 2015 10:46
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13230

Actions (login required)

View Item View Item