Локализација на апикален форамен кај горни и долни молари

Dimova, Cena and Rogoleva, Sonja and Novakoski, Vladimir (2015) Локализација на апикален форамен кај горни и долни молари. In: 22nd International Dental Student’s Scientific Congress, 22-24 May 2015, Ohrid, Macedonia.

[img]
Preview
Text
ABS2015.pdf - Published Version

Download (17Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
програма финална 22-24 05.pdf

Download (293Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Poster-prezentacija-SonjaVladimir.pdf

Download (3455Kb) | Preview

Abstract

За успешна канална терапија потребно е клиничкото познавање на морфологијата на коренските канали, со цел за прецизна локализација на сите канали, чистење, обработка и оптурација на каналниот простор. Цел на трудот е да се утврдат морфолошките карактеристики и позицијата на коренскиот врв, и на главниот апикален отвор кај горни и долни молари. Беа евалуирани вкупно 40 горни и долни молари со комплетно формирани апекси. Секој примерок беше измерен во однос на секој коренски апекс со употреба на калиблиран микроскоп со магнификација од 2, 4 и 20х. Анатомските параметри кои беа процените беа следниве: ивици на периферните контури на главниот апикален отвор (округол, овален, асиметричен, полумесечест) и коренскиот врв (заоблен, рамен, закосен, елиптичен) Локализацијата на главниот отвор беше класифицирана како централен, букален, лингвален, мезијален или дистален. Како заклучок може да се каже дека најчесто коренските апекси беа заоблени, обликот на главниот отвор беше округол, како и овален. Коренскиот врв беше локализиран најчесто централно кај сите заби, како и со дистална и букална локализација.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 28 May 2015 09:22
Last Modified: 28 May 2015 09:22
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13217

Actions (login required)

View Item View Item