Правната заштита на јавните набавки низ призмата на кривичното граѓанското и управното право

Tusevska, Borka and Kosevaliska, Olga (2015) Правната заштита на јавните набавки низ призмата на кривичното граѓанското и управното право. International magazine for social sciences “VIZIONE “ Skopje, 23 (1). pp. 161-177. ISSN 1409-8962/ 1857-9221 (online)

[img]
Preview
Text
23. Permbajtja, Vizione, Shkup.pdf

Download (164Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
1 ПРАВНАТА ЗАШТИТА НА ЈАВНИТЕ НАБАВКИ НИЗ ПРИЗМАТА НА КРИВИЧНОТО ГРАЃАНСКОТО И УПРАВНОТО ПРАВО.pdf

Download (307Kb) | Preview
Official URL: http://www.visionsmagazine.org/r.vizione.html

Abstract

Јавните набавки претставуваа проблематика од мултидисциплинарен карактер. Споредбено правно, речиси не постои правен систем кој со посебно внимание не го уредува правен режим на јавно набавување на стоки, услуги и изведување на работи, истовремено настојува истиот да го услогласи со европските и меѓународни правни практики, регулативи и стандарди. Посветеност на ова прашање, пред се генерира од влијанието на јавните набавки врз бројните и хетерогени сектори во бизнисот, социо-економскиот статус на одредена категорија субјекти, конечно, на не/рационалното трошење на финансиски средства. Во низата битни прашања кои се однесуваат на јавните набавки, исклучително важно место зазема прашањето за правната заштита на економските оператори како учесници во постапките за јавно набавување на стоки, услуги и изведување на работи. На важноста на ова прашање укажува и фактот што повредата на фундаменталните принципи на јавното набавување, како и непочитувањето на постапките може да бидат предмет на санкција како од кривично правен, така и од граѓанско правен и управен аспект. Во насока на ова ја поставуваме и целта на нашиот труд и тоа: анализа и елаборација на постоечкиот правен режим на правна заштита во Република Македонија во делот на граѓанското, кривичното и иправното право. Клучни зборови: Јавни набавки, поништување, кривично дело, економски оператор, конкурентски дијалог

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Olga Gurkova
Date Deposited: 27 May 2015 08:19
Last Modified: 06 Aug 2015 11:10
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13203

Actions (login required)

View Item View Item