Тераписки можности кај ерозија

Denkova, Natasa and Eftimova, Jasmina and Gorgieva, Despina (2015) Тераписки можности кај ерозија. In: 22nd International Dental Student’s Scientific Congress, 22-24 May 2015, Ohrid, Macedonia.

[img]
Preview
Text
ABS2015.pdf

Download (17Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
Terapiski-moznosti-kaj-erozija-POSTER.pdf

Download (1839Kb) | Preview

Abstract

Цел: Во оваа тема си поставивме за цел, да дефинираме која тераписка можност е најповолна и најприфатена од страна на пациентите со ерозија на забите. Материјал и метод: За реализација на нашата цел на вежбите по клиничка ендодонција 1 можностите на терапија ги предложивме на неколку пациенти со ерозија. Бидејќи состојбата на овие функционални промени кај пациентите беше во понапредната фаза им беше предложено реставрација на дефектите на забите со композит. Резултати: По извршената интервенција крајниот резултат е успешна санација и прекривање на еродираните површини со високо естетска реставрација – нанокомпозит. Заклучок: Благодарение на терапијата со современите реставративни материјали не само што е добиена естетика, туку е спречено и продлабочувањето на дефектот на забот. Клучни зборови заб, ерозија, терапија, композит...

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Natasa Longurova
Date Deposited: 26 May 2015 09:44
Last Modified: 07 Aug 2015 07:37
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13194

Actions (login required)

View Item View Item