Важност на подготовката на вештачките заби за постигнување стабилна врска со протезното седло

Apostoloski, Pavle and Dimova, Cena (2015) Важност на подготовката на вештачките заби за постигнување стабилна врска со протезното седло. Medicus, Информативен гласник на јавното здравство - Штип, 10 (22). p. 39. ISSN 1857-5994

[img]
Preview
Text
Medicus april 2015.pdf - Published Version

Download (2775Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Текст-medicus.pdf - Submitted Version

Download (491Kb) | Preview

Abstract

Вештачките заби имаат значајна улога во процесот на изработка на мобилните протетски надоместоци и може да бидат изработени од акрилат или керамика. Тие претставуваат готови полуфабрикати кои доаѓаат во пакувања од гарнитура по 28 коронки со одредена боја, форма и големина.Вештачките заби имаат само коронарен дел, кој што покрај постојните површини имаат и базална или гребенска површина, која по потреба може да се стружи и прилагодува кон базата. Акрилатните заби многукратно се позастапени во секојдневната стоматолошка пракса. Најчестата причина за неуспех кај мобилните протетски изработки е отпаѓање на вештачките заби од акрилатното протезно седло. Статистичките податоци од литературата ни укажуваат дека 30% од репарирањето на мобилните протетски изработки се должи на отпаѓање на вештачките заби од протезното седло.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 24 Apr 2015 13:37
Last Modified: 24 Apr 2015 13:37
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13081

Actions (login required)

View Item View Item