Исхраната како фактор за убава насмевка

Denkova, Natasa (2015) Исхраната како фактор за убава насмевка. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип. ISSN 1857-5994

[img]
Preview
Text
medicus 1.pdf

Download (2004Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Ishranata kako faktor za ubava nasmevka.pdf

Download (645Kb) | Preview

Abstract

Правилната и разновидна исхраната влијае на развојот на забите и штити од бројни инфективни и дегенеративни болести кои можат да се појават во усната шуплина. Оралното здравје се поврзува со начинот на исхрана. Болестите на забите и на оралната слузница значајно влијаат на самодовербата и на квалитетот на животот и често предизвикуваат големи трошоци во лечењето. Без разлика на значајниот напредок во стоматологијата и оралната нега зачестеноста на забниот кариес не се намалува, посебно во земјите во развој кои поминуваат низ таканаречена прехрамбена транзиција. Имено усвојувањето на ,,модерниот’’начин на исхрана подразбира значајно внесување на шеќери, што се поврзува со зголемување на зачестеноста на кариесот а овој феномен е посебно изразен кај децата.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Natasa Longurova
Date Deposited: 16 Apr 2015 14:10
Last Modified: 07 Aug 2015 06:42
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13052

Actions (login required)

View Item View Item