Карактеристики на термоминералната вода на бања „Кежовица“

Doneva, Blagica and Dimov, Gorgi (2012) Карактеристики на термоминералната вода на бања „Кежовица“. Natural resources and technologies, 6 (6). pp. 53-60. ISSN 185-6966

Full text not available from this repository.
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/NRT/article/view/78...

Abstract

Термоминералната бања „Кежовица“ се наоѓа на 2 км југо- западно од градот Штип, во непосредна близина на Ново Село, Штипско. Таа е позната уште од времето на турското владеење во Македонија, која исто така како и денес се користела како лековита термална бања. Во бања- та „Кежовица“ термоминералната вода не се излива непосредно на површи- ната, туку таа се користи преку дупнатини. Единствено во локалноста Л'џи во Ново Село, во непосредна близина на реката Брегалница, има извор на термоминерална вода кој е каптиран и се користи од месното население. Специфично за овие термоминерални води е што според својата ра- диоактивност во Македонија се најрадиоактивни термоминерални води, а спаѓаат во редот на најрадиоактивните термоминерални води и во Европа.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blagica Doneva
Date Deposited: 06 Apr 2015 14:31
Last Modified: 06 Apr 2015 14:31
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13027

Actions (login required)

View Item View Item