Стабилност на косини на површински копови

Efnusev, Ljupce and Doneva, Blagica (2012) Стабилност на косини на површински копови. Natural resources and technologies, 6 (6). pp. 25-33. ISSN 185-6966

Full text not available from this repository.
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/NRT/article/view/78...

Abstract

Eксплоатацијата во површинските копови се одвива во сложени геотехнички услови со појави на одрони, свлечишта и слегнување на тлото кои се резултат на продлабочувањето на површинскиот коп, зголемувањето на работниот и завршниот агол. Кон овие деформации придонесла и секојдневната експлоатација со примена на масовни минирања. До усложнување на стабилноста доаѓа со обилните врнежи на снег и дожд, со што уште повеќе е нарушена геотехничката стабилност на површинскиот коп. Поради тоа се врши геотехничка анализа на стабилноста на неколку карактеристични профили.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blagica Doneva
Date Deposited: 06 Apr 2015 14:30
Last Modified: 06 Apr 2015 14:30
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13023

Actions (login required)

View Item View Item