Геотермалната енергија обновлив и еколошки извор на енергија

Delipetrev, Marjan and Delipetrov, Todor and Mitanoska, Ana and Risteska, Aleksandra and Blažev, Krsto and Delipetrev, Blagoj and Dimov, Gorgi (2014) Геотермалната енергија обновлив и еколошки извор на енергија. In: VII Стручно советување со меѓународно учество Подекс-Повекс '14, 14-15 Nov 2014, Radovis, Macedonia.

[img] Text
Геотермалната енергија обновлив и еколошки извор на енергија.docx

Download (472Kb)
[img]
Preview
Text
zbornik.pdf

Download (1203Kb) | Preview

Abstract

Во овој труд ги опфаќа хидро-геотермалните системи како обновливи и еколошки извори на енергија. Главен тренд во светот е да се намалат фосилните енергетските суровини и другите извори на енергија кои имаат голем импакт врз екологијата и врз формата на теренот. Република Македонија покрај хидроцентралите, во поново време се започна со употреба и на другите обновливи извори на енергија. Катедрата за геологија и геофизика при Факултетот за природни и технички науки во последните години започна со истражувања на геотермалниот потенцијал во Република Македонија и неговото искористување како обновлив извор на енергија.Постоењето на голем број термални извори на територијата на Македонија зборуваат за подрачје со зголемена геотермална енергија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Aleksandra Risteska
Date Deposited: 03 Apr 2015 07:27
Last Modified: 03 Apr 2015 07:27
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13008

Actions (login required)

View Item View Item