Предлог Закон за амнестија на невработените лица

Apasiev, Dimitar (2015) Предлог Закон за амнестија на невработените лица. Движење за социјална правда „Ленка“, Skopje. (Submitted)

[img]
Preview
Text
ZAKON ZA AMNESTIJA.pdf

Download (171Kb) | Preview

Abstract

Во втората половина на 2014-та година енормна бројка од околу 15.000 (петнаесет илјади) невработени лица на нивно на држава - меѓу нив и доктори на науки, магистри, лица со завршено високо, вишо или средно образование, млади луѓе, студенти, занаетчии, земјоделци, трговци-поединци, хонорарци итн. - по барање на Фондот за здравствено осигурување на РМ (ФЗОМ) и Основното јавно обвинителство (ОЈО), речиси во сите градови низ Републиката, беа прогласени за виновни и им беа отворени криминални досиеја во официјалната судска евиденција затоа што наводно го сториле кривичното дело „употреба на изјава со лажна содржина“ бидејќи пред ФЗОМ изјавиле дека немаат остварено приходи над 96.000 МКД. Но, всушност Изјавата за остварени приходи Пр. ИОП 1, чиј образец е издаден врз основа на подзаконски акт - министерскиот Правилник за формата и содржината на образецот на Изјавата за остварени приходи (Сл. весник на РМ - 82/11), а која е приложена како круцијален доказ од страна на ОЈО во сите овие контроверзни предмети, е невалиден правен документ бидејќи истата, по иницијатива на авторот на текстот, е веќе укината со Одлука на Уставниот суд на РМ – У.бр. 157/2011 и како таква веќе не постои во правниот промет!

Item Type: Other
Subjects: Medical and Health Sciences > Health sciences
Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dimitar Apasiev
Date Deposited: 23 Mar 2015 09:53
Last Modified: 23 Mar 2015 09:53
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12957

Actions (login required)

View Item View Item