Бучава и заштита од транспортната бучава на вонградски патишта

Mancev, Risto (2015) Бучава и заштита од транспортната бучава на вонградски патишта. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
Risto Mancev - MAGISTERSKA - Bucava i zastita od transportna bucava na vongradski patista.pdf

Download (6Mb) | Preview

Abstract

Бучавата има големо влијание врз животната средина и сè повеќе претставува сериозен проблем, бидејќи придонесува за значително намалување на квалитетот на живеење на луѓето. Според негативното влијание врз животната средина, бучавата се наоѓа во самиот врв, заедно со загадувањето на воздухот и водата. Освен влијанието врз околината, значајно е да се потенцира дека бучавата има штетно влијание и врз возачот и патниците во возилото. Во трудот се анализира и посебен акцент се става врз бучавата предизвикана од моторниот сообраќај, т.н. „сообраќајна или транспортна бучава“, која е во зависност од површинските карактеристики на возните површини. Клучни зборови: бучава, возна површина, мерки за заштита од бучава, звучни бариери.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Vaska Zdravkova
Date Deposited: 13 Mar 2015 12:32
Last Modified: 13 Mar 2015 12:33
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12915

Actions (login required)

View Item View Item