Фактори кои влијаат на растот на малите претпријатија

Karcova, Meri (2015) Фактори кои влијаат на растот на малите претпријатија. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
Магистратура - Мери Карчова.pdf

Download (1311Kb) | Preview

Abstract

Малите претпријатија претставуваат значајни двигатели на економскиот раст и развој на една национална економија. Мало претпријатие според Европската комисија е она кое има до 50 вработени, годишен профит не повеќе од 10 милиони евра и годишна вредност на биланс на состојба до 10 милиони евра. Фактори кои можат да влијаат на растот на малото претпријатие се: ендогени и егзогени фактори. Во ендогени фактори се вбројуваат самиот менаџмент на претпријатието, планирањето, образованието, искуството, обуката и мотивацијата на менаџерот, инвестиционата политика, профитабилноста итн. Во егзогени, или надворешни фактори можат да се вбројат факторите од окружувањето како: институционалната поддршка на малите бизниси, нефинансиската поддршка, финансиска поддршка, фактори од економското окружување, како промената на цените, на побарувачката, понудата на работна сила итн. Клучни зборови: мало претпријатие, фактори, ендогени, егзогени фактори

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 13 Mar 2015 10:20
Last Modified: 13 Mar 2015 10:20
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12912

Actions (login required)

View Item View Item