Критики и лимити на концептот на „Нормативна моќ на Европската унија“

Nikodinovska Krstevska, Ana (2014) Критики и лимити на концептот на „Нормативна моќ на Европската унија“. Годишен зборник на Правен факултет 2013/2014, 1 (4). 167 -170. ISSN 1857-8713

[img]
Preview
Text
kritiki i limiti na konceptot na normativna mok na EU.pdf

Download (409Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
sozdrzina na godisen zbornik na praven fakultet 20132014.pdf

Download (279Kb) | Preview

Abstract

Концептот на „нормативната моќ на Европската унија“, формулиран од Манерс во 2002 г., кој ja опишува Европската унија како актер со нормативна моќ во меѓународните односи способна да ги менува концепциите за „она што се смета за нормално“ кај другите, претставува концепт кој не успева целосно да ја долови епистемолошката и онтолошката вистина за Европската унија. Како резултат на тоа, научните диспцилини на меѓународните односи, на европската интеграција и на анализата на надворешна политика, развиваат критички осврти насочени кон концептот, особено кон неговата природа, цели, инструменти и слично.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Ana Nikodinovska Krstevska
Date Deposited: 12 Mar 2015 08:37
Last Modified: 12 Mar 2015 13:09
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12895

Actions (login required)

View Item View Item