Вооружување и настава за гаѓање

Doncev, Aleksandar and Racaj, Muhamet (2009) Вооружување и настава за гаѓање. Скопје. ISBN 978-9989-3-8

[img]
Preview
Text
Binder1.pdf

Download (11Mb) | Preview

Abstract

Книгата за вооружување со настава за гаѓање (ВНГ) првенствено е наменета за обука на припадниците на безбедносните сили (припадниците на Армијата на Република Македонија (АРМ), полициските сили на МВР, припадниците на агенциите за обезбедување на имоти и лица, како и на студентите од факултетите за безбедност и детективи, со цел за запознавање со основните тактичко технички карактеристики на вооружувањето и начин на неговата употреба. Оваа книга е извор на информации од општата обука кои се од полза за мисиите на поединец и единица во воени услови и при извршување на секојдневни активности. Содржината од општа воена обука во овој прирачник е според принципите и стандардите на НАТО и во потполност е прилагодена кон плановите и програмите за изведување општата обука и воспитување во центрите за обука, и погодна е за обучување на безбедносните сили и припадниците на агенциите за обезбедување на имоти и лица. Книгата може да се користи како џебно помагало при извршувњето на задачите и кај припадниците од оперативните единици. Општата намена на книгата е да им овозможи на лицата, запознавање со правата и обврските, обучување во ракување, носењето и користењето на вооружувањето, како и правилно да применување на тактиките и процедурите при извршувње на задачите во борбени услови. Со помош на информациите кои ги нуди оваа книга, командирите-лидерите и обучувачите на безбедносните сили, можат да планираат, подготвуваат, тренираат, проценуваат, оценуваат и да ги надгледуваат индивидуалните тренинзи од доменот на првата односно основната фаза на обуката која го одредува првото ниво на борбена подготвеност.

Item Type: Book
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Muhamet Racaj
Date Deposited: 27 Feb 2015 08:32
Last Modified: 27 Feb 2015 08:32
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12831

Actions (login required)

View Item View Item