Самоубиствените напади-новото лице на тероризмот

Dojcinovski, Metodija and Petreski, Drage and Gjozo, Kemo (2010) Самоубиствените напади-новото лице на тероризмот. Современа македонска одбрана. pp. 85-98. ISSN 1409-8199

[img]
Preview
Text
Sovremena-makedonska-odbrana-br_20.pdf - Published Version

Download (1689Kb) | Preview

Abstract

Трудот укажува на значењето, опасноста и активностите неопходни за целосно детерминирање на појавата од асиметричните закани, олицетворени во новото лице на тероризмот – самоубиствените напади. Целта на трудот е да фрли критички поглед врз условите за создавање на етиолошките и феноменолошките карактеристики, да укаже на неговите уништувачки перспективи, масовноста, медиумската кампања, како и напорите на меѓународната заедница за негово спротивставување. Содржината на трудот не навлегува во деталите и во опасната замка на вовлекување на емоциите и предрасудите при анализата на самоубиствените терористички напади, туку низ куси компаративни анализи, укажува на согледување на реалните околности во кои живееме, влијанието на глобалните промени, како и заштитата на човечката популација и животната средина. Во завршниот дел дефинирани се моделите за понатамошно дејствување од страна на меѓународната заедница и развиениот свет.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Political Science
Divisions: Military Academy
Depositing User: Metodija Dojcinovski
Date Deposited: 23 Feb 2015 10:54
Last Modified: 23 Feb 2015 10:54
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12772

Actions (login required)

View Item View Item