Клаузевиц во светлоста на Современите военотеориски мисли

Racaj, Muhamet and Maksuti, Bekim (2012) Клаузевиц во светлоста на Современите военотеориски мисли. Современа македонска одбрана (22). ISSN 1409-8199

[img]
Preview
Text
Sovremena-makedonska-odbrana-br_22a.pdf

Download (638Kb) | Preview

Abstract

Овој труд има за цел да даде осврт на почетоците и достигнувањата на Клаузевиц и на планот на воената вештина и од филозофски аспект.Накратко ќе биде презентиран неговиот живот и делата, коишто зад себе ги остави овој голем тео- ретичар и филозоф, кој беше еден од најдобрите во тоа време, но исто така и мошне критизиран и оспоруван. За време на неговиот живот ниту едно негово дело не е публи- кувано, освен мал број трудови кои останале под превезот на анонимноста. Неговите најзначајни дела биле оставени во ракопис за жена му, со надеж дека по неговата смрт таа ќе најде начини да ги публикува. Неговиот живот, како и животот на повеќето теоретичари кои пишувале за војната, може да се подели на два дела-период на актив- ност и прибирање на податоци и период на размислување и сумирање на забележаното и проученото. Клаузевиц ја промовира идејата дека воената наука е вештина која има свои закономерности исто како и физиката, на пример.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Military Academy
Depositing User: Muhamet Racaj
Date Deposited: 19 Feb 2015 15:05
Last Modified: 19 Feb 2015 15:05
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12756

Actions (login required)

View Item View Item