Безбедносни состојби и предизвици на Балканот

Racaj, Muhamet and Danevski, Ivica (2013) Безбедносни состојби и предизвици на Балканот. Современа македонска одбрана, 13 (25). pp. 19-28. ISSN 1409-8199 / 1857-887X (online)

[img]
Preview
Text
Sovremena-makedonska-odbrana-br.25-mk2.pdf

Download (684Kb) | Preview

Abstract

Европската безбедносна стратегија, донесена 2003 година, како клучни закани со кои се соочува Европската унија ги идентификува: тероризмот, пролиферацијата на оружје за масовно уништување, регионалните конфликти, пропаднатите држави и организираниот криминал. Одржувањето на безбедносната состојба наметнува предизвици во борбата со овие закани. Заради одбранбената безбедност и промовирање на вредностите на Европската унија (слобода, демократија, почитување на човековите права и основните слободи и владеење на правото), се наметнува потреба од развој на силно меѓународно општество со меѓународни институции кои добро функционираат и меѓународен поредок заснован на заемно прифатени правила. Глобалната природа на закани со кои се соочува Европската унија, а со самото тоа и Балканот, ја отсликува и глобалната природа на интересите.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Military Academy
Depositing User: Muhamet Racaj
Date Deposited: 19 Feb 2015 15:08
Last Modified: 19 Feb 2015 15:08
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12755

Actions (login required)

View Item View Item