Регионални способности за елементарни непогоди во духот на „паметна одбрана“

Leshi, Abaz and Racaj, Muhamet (2013) Регионални способности за елементарни непогоди во духот на „паметна одбрана“. Современа македонска одбрана, 13 (25). pp. 139-151. ISSN 1409-8199 / 1857-887X (online)

[img]
Preview
Text
Sovremena-makedonska-odbrana-br.25-mk1.pdf

Download (686Kb) | Preview

Abstract

Военото влкучување во елементарни непогоди и различни природни катастрофи е дел од нивната иснтитуционална мисија. Практичната примена низ годините откри дека вооружените сили успешно ја исполниле оваа мисија, и покрај фактот што ова не е нивна при- марна грижа, односно мисија. Процената и оценувањето во вклученоста на војската во елементарни непогоди е нов тренд кој се појави во последните години, помагајќи им на другите владини агенции преку имплемен- тацијата на иницијативите за „паметна одбрана“. Задачите кои произлегоа од состанокот во Струга во јуни 2012 година посочуваат некои приоритети кои се посветени на зајакнување на регионалната соработка заснована на заеднички интерес.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Military Academy
Depositing User: Muhamet Racaj
Date Deposited: 19 Feb 2015 14:11
Last Modified: 19 Feb 2015 14:11
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12754

Actions (login required)

View Item View Item