Основи на топографија и тактика во природни услови

Doncev, Aleksandar and Racaj, Muhamet (2010) Основи на топографија и тактика во природни услови. ФОН Универзитет. ISBN 978-9989-2499-4-5

[img]
Preview
Text
ОСНОВИ НА ТОПОГРАФИЈА И ТАКТИКА ВО ПРИРОДНИ УСЛОВИ1”.pdf

Download (11Mb) | Preview

Abstract

Книгата Топогравија, тактика во природни услови првенствено е наменета за обука на „припадниците на безбедносните сили: припадниците на армијата на Република Македонија, полициските сили на МВР, припадниците на агенциите за обезбедување на имоти и лица како и на студентите за детективи и безбедност со цел запознавање со основи на топографијата и географски информациски систем како и сите припадници на безбедносните сили, студентивда се квалификуваат за основните вештини за извршување на специјални задачи и да се изврши квалитативна проценка на психовизичката способност и подобност за извршување на специјални операции. Со проучувањето на содржината на оваа книга и практично вежбање во природни услови треба да стекнат познавање од: Топографија, со што ќе научат да се ориентираат во просторот како и да се движат по познато и непознато земјиште, киристејќи карта, бусола и GPS. Тактика на мали единици, со што ќе се обучуваат и оспособуваат во тактиките, техниките и процедурите на мали единици. Воено-полициска обука, со што ќе се обучуваат и оспособуваат во сите тактики, техники и процедури на полицијата. Борба во урбана средина, со што ќе се здобијат со основни познавања на тактиките техниките и процедурите во урбани средини. Зимско логорување, со што ќе се оспособат да совладуваат секаков терен. Санитетска обука, при што ќе бидат оспособени без паника да пружаат прва помош и самозаштита. Врски, со што ќе се оспособат да ракуваат со уреди за врски и начинот на одржување на врски и користење на рачни сигнали.

Item Type: Book
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Military Academy
Depositing User: Muhamet Racaj
Date Deposited: 19 Feb 2015 14:24
Last Modified: 19 Feb 2015 14:24
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12749

Actions (login required)

View Item View Item