Концепт на резервни сили на армијата на република македонија согласно новата структура (идеeн проект)

Racaj, Muhamet (2012) Концепт на резервни сили на армијата на република македонија согласно новата структура (идеeн проект). Улогата на активниот состав и на резервата на вооружените сили во подршката на нивните мисии и задачи во регионалната и глобалната безбедносна средина во 21-в.

[img]
Preview
Text
РЕЗЕРВА-Текст-Programa na makedonski-Меѓународна научно-стручна конференција.pdf

Download (301Kb) | Preview

Abstract

Резервните сили составени од различни категории на персонал кои можат да се мобилизираат и кои не се редовно вработени со полно работно време во воената служба. Персоналот може да биде од доброволци, поранешни припадници или воени обврзници. Истите можат да бидат поставени во организирани единици или можат да служат индивидуално во подршка на активните единици. Сега кога светот е во континуирана потполна промена на безбедносното опкружување на Северно Атлантската Алијанса, спектарот на мисиите со кои НАТО се соочува се со поголем ранг и предизвик од било кога. Во рамките на овој спектар, од страна на некои членки на Алијансата употребата на резервните сили се смета за сериозна опција за многу мисии. Останатите членки на Алијансата веќе во поголем размер ги користат персоналот и единиците од резервните сили во подршка на НАТО мисиите. Севкупната подготвеност на Алијансата не произлегува само од подготвеноста на нејзините активни сили туку и од одзивот и подготвеноста на резервните сили.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Military Academy
Depositing User: Muhamet Racaj
Date Deposited: 26 Feb 2015 14:55
Last Modified: 26 Feb 2015 14:55
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12747

Actions (login required)

View Item View Item