Последици од заклучоците од самитот на НАТО во Велс во однос на Република Македонија

Nikodinovska Krstevska, Ana (2014) Последици од заклучоците од самитот на НАТО во Велс во однос на Република Македонија. In: Научно-стручна тркалезна маса „Евро-атлантските предизвици на Република Македонија: проблеми, политичка реалност, идни решенија и можности по самитот на НАТО во Велика Британија 2014“, 18 Nov 2014, Skopje, Macedonia. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
trud Posledici od zaklucocite na samiotot na NATO vo Vels vo odnos na Republika Makedonija.pdf

Download (359Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
FB Trkalezna masa NATO Programa noemvri 2014.pdf

Download (271Kb) | Preview
Official URL: http://www.fb.uklo.edu.mk/faces/ACTIVITIES/activit...

Abstract

Во заклучоците кои произлегоа од последниот самит на НАТО во Велс, доминараа две теми кои ќе имаат особено влијание врз текот на евроатлантските интеграции и во однос на Република Македонија. Првата доминатна тема е украинската криза и припојувањето на Крим кон Русија, како и непочитувањето, според НАТО, на принципите на меѓународното право од страна на Руската федерација во однос на кризата. Втората доминантна тема, е новата безбедносна стратегија на НАТО, со која се предвидува потенцирање и засилување на безбедносните системи во источните земји членки на НАТО. Овие две теми, иако не експлицитно, но меѓу редови, придонесоа за потврдување на хипотезата за отпочнување на нова Студена војна или продолжување на старата, и на некој начин ја официјализираа веќе актуелната борба за поделба на сфери на влијание Североатлантската алијанса и Руската федерација.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Ana Nikodinovska Krstevska
Date Deposited: 19 Feb 2015 10:58
Last Modified: 05 Aug 2015 10:51
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12716

Actions (login required)

View Item View Item