Зурнаджийската музика преди и след интернет (Зурлаџиската музика пред и по интернет)

Angelov, Goranco (2014) Зурнаджийската музика преди и след интернет (Зурлаџиската музика пред и по интернет). In: Добре дошли в киберия! Записки от дигиталния терен. Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, Софија, Р. Бугарија, pp. 317-325. ISBN 978-954-8458-49-8

[img]
Preview
Text
IEFSEM_Welcome to Cyberia - Goranco Angelov.pdf

Download (1883Kb) | Preview

Abstract

Во поглед на автентичноста на зурлаџиската музика, се отвораат многу прашања од едноставни причини бидејќи станува збор за музички инструмент со источно потекло и звукоред карактеристичен за источната музика односно призвуци кои до некој период не биле карактеристични за балканската музика. Интеренет глобализацијата, преку своето влијание допринесе за делумно губење на зурлаџискиот стил и мелодиските специфиќи со тоа што се измешаа естетските вредности предизвикани од прекумерното, условно наречено, консумирање на секаква музика достапна на интернет странинците. Со други зборови, постепено, свесно или несвесно, почнува да се губи музичкиот јазик и израз граден во минатото а зачуван и до денешно време.

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 16 Feb 2015 10:19
Last Modified: 16 Feb 2015 10:19
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12661

Actions (login required)

View Item View Item